Ladda ner PDF!

10 Snabba Fakta om Covid-19

Coronaviruset

1. Munskyddet

Enligt WHO (World Healt Organisation) Ska men helst bara använda munskydd om man tar hand om någon med ett misstänkt fall Covid-19 viruset eller hostar och nyser mycket.
Munskydd hjälper bara om man vet hur man hanterar det och i samverkan med handsprit och noga handtvättning. Om du väljer att ändå ha på dig munskydd så måste du vet det korrekta sättet att använda och göra dig av med ett efter användning, annars kan effekten bli motsatt. Covid-19 är nämligen ingen luftburen smitta utan förs vidare via sekret från luftvägarna, (du blir smittad om du får bakterier i ögon, näsa eller mun)

Så säg nu att du haft på dig ett munskydd, hanterar det fel och har nu Covid-19 bakterier på dina händer. Händer som du använder för att klia dig i ansiktet.

 

Se https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus- 2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks för vidare beskrivning i hur du ska hantera ditt munskydd på ett säkert sätt.

 

2. Hetta eller Kyla Dödar Covid-19 (MYT)

Det finns inge som helst vetenskapliga bevis som säger att Kyla eller hetta skulle ta död på Covid-19 viruset då man vet alldelles för lite om smittan för att gå ut med något sådant för tillfället.

Det bästa du kan göra för att slippa bli smittad är att hålla god hygien, det vill säga tvätta händerna med tvål och vatten i 20 sekunder ofta (innan hantering av mat, efter handkontakt, efter toa besök osv.) och sprita ytor och händer. Glöm inte ha hudkräm nära till hands då alkoholen torkar ut din hud.

Att Dricka varma drycker, ta heta bad, kallt väder eller att äta snö stoppar alltså INTE Covid-19 virusets spridning.

 

3. Mirakelkurer och botemedel finns inte!

Har du blivit smittad av Covid-19 så har du blivid smittad. Det finns inga Mirakelkurer, botemedel och vaccin som är vetenskapligt bevisade att vara sanna.

Många som drabbas av Covid-19 blir inte jätte sjuka. De innom riskgrupperna ska kontakta sin närmast vårdcentral om de misstänker att de blivit smittade. Fullt friska människor under 50 uppmanas isolera sig själva vid sjukdom och kontakta sin närmaste vårdcentral först när de inte klarar av att ta hand om sig själva. Ring 112 vid andningssvårigheter!

 

4. Smitta under inkubationstid
Tillgänglig fakta tyder på att Covid-19 endast smittar från och med första

symptomen och under tiden man är sjuk.

Man kan ha Covid-19 viruset i 2-14 dagar innan första symtomen visar sig. Detta kallas för en ”Inkubationstid”. Du smittar alltså INTE under Covid-19 ’s inkubationstid.

 

5. Levnadstid av Covid-19 bakterier

För tillfället tyder studier på att viruset kan överleva på ytor och kläder i från några timmar till några dagar men ingen dokumentation finns där någon blivit smittad på detta sätt än. Att torka av platsen där man sitter är alltid ett bra sätt att hindra bli smittad, och självklart, tvätta dina händer.

 

6. Smitta djur

Covid-19 kan i regel inte smitta djur.
Corona är en benämning på ett virus som kommer ifrån djur. I det här fallet misstänker man att fladdermusen haft ett virus som muterat sig och hoppat över till människan.
Det finns idag inga uppgifter beskrivna om människa till djur smitta för Covid-19.

 

7. Covid-19omfattasavsmittskyddslagen!

Att testa sig kostar inget men man har idag (13/3-2020) valt att sluta testa människor som inte befinner sig i en riskgrupp eller ligger på sjukhus. Detta har nu startat i Stockholm och kommer förmodligen ta fart i resten av landet den kommande veckan.

Skulle du vägra testa dig för Covid-19 trots inkallning och råd från läkare så kan du bli anmäld och kallas till rätten. Skulle du ändå inte dyka upp så kan du komma att bli upphämtad av Polisen för att bli testad och tvångsisoleras på anstalt om testet skulle visa sig possitivt.

 

8. Covid-19 eller Corona?
Som vi nämnt tidigare så är Corona en benämning på virus som kommer

från djur och Covid-19 är den vi talar om idag.
Covid-19 ska inte förvirras med andra Corona virus. Två av dessa är:

SARS (Severe acute respiratory syndrome) som härjade 2003-2004 och orsakade runt 8000 fall varav 750 personer dog.

Och MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome) upptäcktes 2012 men härjar fortfarande, hittils har alla fall haft underliggande sjukdomar som kan gjort dem extra känsliga. Samtliga fall har haft koppling till smitta i länder på den arabiska halvön.

Covid-19 har en dödlighet på 1-2% medans SARS her en dödlighet på mellan 5 och 10% och MERS har en dödlighet på hela 34,4%. Så var säker på vilket Corona virus det är du pratar om.

 

9. Influensan dödar mer är Covid-19 (MYT)

Den vanliga influensan som finns för tillfället har en dödlighet på ca. 0.1% och Covid-19 virusets dödlighet ligger som sagt på 1-3%. Covid-19 är alltså 10-30 gånger så farligt som den vanliga influensan.

Covid -19 smittar även mer än den vanliga Influensan. För varje person som bekräftas ha fått Influensan så berkäknar man att åtminstånde en person till blivit smittad. I Covid-19’s fall räknar man med mellan 2 och 5 extra personer smittade per 1 bekräftat fall.

Så sammanfattningen är att Covid-19 är både dödligare med sina 3% och mer smittsam än den vanliga influensan.

 

10. Överdriv inte med Alkoholen!

Så klart ska du desinfektera dina händer och ytor. Men det är skillnad på att desinfektera och dränka, använd desinfekterings medel eller handsprit om det finns risk för smitta och använd det smart.
Att använda för mycket, för ofta har en tendens att göra virus Alkoholresistanta. Det vill säga att desinfektionsmedel och handsprit inte hjälper för att stoppa spridningen av det virus du inte vill ha.

Ett Alkoholresistens virus är Maginfluensa.

 

OBS!

Trycket på 1177 är nu för stort! Du kan komma att kopplas vidare till SOS Alarms nationella informations nummer 113 13 eller till en speciell linje som har utbildade sjuksköterskor innom just Covid-19.

Uppmärksamma att information om Covid-19 släpps dagligen och denna information är skriven 13/3-2020 och kan vara falsk imorgon.